مدیریت فروشگاه اینترنتی، راهی نو برای کسب درآمد + چالش هایی نو
تابهحال درباره کسبوکارهای اینترنتی و فروشگاههای اینترنتی مطالب متعددی در مجله کشینه منتشر کردهایم. مزایای خرید اینترنتی نسبت به خرید حضوری، انتخاب رسانه مناسب برای تبلیغات کسبوکار آنلاین، تفاوت فروشگاه اینترنتی و مارکت پلِیس (marketplace)، آشنایی با راههای مختلف بازاریابی دیجیتال و… برخی از مطالبی است که دربارهی آنها در این زمینه صحبت کردهایم. اما میخواهیم این بار به جای کاربر، از دیدگاه صاحب کسبوکار و شخصی که قصد راهاندازی و مدیریت فروشگاه اینترنتی را دارد، و یا در حال حاضر یک کسبوکار اینترنتی را اداره میکند، به این موضوع نگاه کنیم.
مدیریت فروشگاه اینترنتی از شغلهایی است که نسبت به بسیاری از مشاغل دیگر، سابقهی کمتری در بازار کسبوکار دارد. مشاغل جدیدتر، اگرچه راههایی نوین برای کسب درآمد در اختیار افراد میگذارند اما چالشهای جدیدی را نیز با خود به همراه دارند که کمتر به آنها پرداخته شده است. چالشهایی که بعضاً راه حل مشخص و علمی برای آن ارائه نشده و افراد طبق تجربه به راهکارهای مختلفی میرسند و آن را با افراد علاقهمند به اشتراک میگذارند. در این مطلب مزایای داشتن فروشگاه اینترنتی و انواع مختلف چالشهای مدیریت فروشگاه اینترنتی را بررسی میکنیم.
مزایای داشتن فروشگاه اینترنتی
- هزینههای جا و مکان در فروشگاه اینترنتی نسبت به فروشگاه فیزیکی بسیار کمتر است و حاشیه سود را در فروش بسیار بالا میبرد. هزینههایی که شما در ادارهی یک فروشگاه اینترنتی با آنها روبرو هستید، در کنار هزینههای مربوط به پرسنل، هزینههای (احتمالاً) مربوط به انبار نگهداری کالاها، پست محصولات، هزینه گمرک (در صورت واردات) و برخی از این قبیل هزینههاست. در حالی که در صورت داشتن فروشگاه فیزیکی، در درجهی اول هزینهی ملک تجاری با فضایی که برای انجام امور مربوط به فروشگاه اینترنتی نیاز دارید قابل مقایسه نیست. اجارهی فضا، قبوض و… برای فروشگاه اینترنتی معمولاً بسیار محدودتر از فروشگاه فیزیکی است. البته مقیاس کسبوکار نیز در این زمینه مطرح میشود اما در این مطلب بهطور پیشفرض درباره کسبوکارهای کوچک و متوسط صحبت میکنیم.
- در مدیریت فروشگاه اینترنتی میزان کنترلی که روی محصول، اطلاعات مربوط به آن و اطلاعات مشتریان دارید، تقریباً کامل است و همین مسئله باعث میشود در بحثهای بازاریابی و فروش دستتان بازتر باشد.
- در حوزهی فروشگاههای اینترنتی، شما میتوانید تمایز را با فروش محصول خودتان ایجاد کنید، و یا اینکه محصولات دیگران با سبک بستهبندی و ارسال خاص خودتان به فروش برسانید. برای مجموعهای که بخواهد خدمات و محصولاتش را با یک وجه تمایز خاص به مشتریان ارائه دهد، انجام این کار در قالب فروشگاه آنلاین، آسانتر و قابلدسترستر است تا فروشگاه فیزیکی. همچنین اگر بخواهید محصول خود را در یک مارکت پلِیس دیگر به فروش برسانید هم امکان ایجاد تمایز برایتان وجود نخواهد داشت که محصول شما تحت عنوان برند دیگری به مشتریان معرفی و شناسانده میشود.
- این نکته در مورد مقایسهی فروشگاه اینترنتی با انواع مارکت پلیس (Market place) مصداق دارد. در فروشگاه اینترنتی، محصولات شما با محصولات دیگران برای به فروش رفتن رقابت نمیکند، در حالی که در بازارهای اینترنتی یا مارکت پلیسها، ممکن است محصول شما به لحاظ قیمت یا خدمات پس از فروش نسبت به دیگر محصولات در جایگاه پایین تری باشد و در رقابت فروش پیروز نشود.
(ادامه دارد)