آیا تمام ویروسها خطرناک اند؟
وقتی اسم ویروس کامپیوتر را میشنوید معمولا چه تصویری را به یاد میآورید؟ اکثر ما تجربهی دست و پنجه نرم کردن با ویروسهای کامپیوتری را داریم. بعضی از آنها تنها کندی و یکسری اختلالات جزئی در عملکرد سیستمعامل را با خود به همراه دارند و برخی از آنها تاثیرات اساسیتر و عمیقتری در سیستم عامل به جا میگذارند و افراد را ناچار به ایجاد تغییراتی مانند تعویض سیستم عامل و پاکسازی تمام فایلهای کامپیوتر میکنند. البته که تمام ویروسها خطرناک نیستند اما به طور کلی ماهیت ویروس با تکثیر شدن و کپیسازی از خود بر روی یک کد اجرایی تعریف میشود و این تکثیر با آلوده کردن کدهای دیگر همراه میشود. با وجود اینکه ویروسهای تخریبی تعدادشان از ویروسهای کمخطر بسیار کمتر است، اما این دلیل موجهی برای محافظت نکردن از سیستم عامل کامپیوترهای شخصی و لپتاپها نیست.
تفاوت ویروس، وُرم و تروجان
کاربران کامپیوتر که اطلاعات تخصصی ندارند معمولا از تفاوت بین بدافزارها آگاهی ندارند اما تفاوتهایی بین نوع عملکرد آنها وجود دارد. ویروسها، کرمها و تروجانها از جمله رایجترین برنامههای مخرب هستند. ویروسها همانطور که گفته شد با تکثیر و آلوده کردن فایلهایی که پسوند .exe دارند، فعالیت کرده و با اجرای این فایلها ویروس هم شروع به فعالیت میکند. ویروسهای دیگری نیز هستند که سایر فایلها با پسوندهای دیگر را آلوده میکنند و این ویروس از طریق فلش مموری، ایمیل، اشتراک گذاری در شبکههای اجتماعی و… در سیستمهای دیگر منتشر میشود.
ورمها (کرمها) بدافزارهایی هستند که با ایجاد سنگینی در سیستم، باعث کندی آن میشوند. تفاوت آنها با ویروس این است که برای منتشر شدن نیازی به اجرای فایل ندارد و وقتی چند نسخه کپی شده از خود را درون سیستم منتشر میکنند، میتواند به اندازه یک ویروس به دستگاه آسیب وارد کند و عملکردهای سیستم را با اختلال مواجه کند.
تروجانها نوع دیگری از بدافزارها هستند که در قالب یک فایل سالم مانند مانند یک نرم افزار وارد سیستم میشوند. اما درواقع نویسنده این برنامه با هدف نفوذ به سیستم شما آن را نوشته است تا از طریق یک Backdoor یا در مخفی به سیستم شما دسترسی پیدا کنند و از طریق اینترنت یا به روشهای دیگر از سیستم میزبان سوء استفاده کند. تکثیر تروجانها نیز خود به خود نیست و به فعالیت کاربر نیاز دارد.
در این مطلب به معرفی تعدادی از خطرناکترین ویروسهایی که برای سیستمعاملها نوشته شده است پرداختهایم.
۱. ویروس ملیسا
در بهار سال ۹۹۹ مردی به نام دیوید اسمیت یک ویروس کامپیوتری را بر اساس برنامه ورد مایکروسافت ایجاد کرد. او ویروس را ساخت و توانست آن را از طریق ایمیل انتشار دهد. اسمیت نام ویروس را از روی نام یک رقصنده اهل فلوریدا انتخاب کرده بود. وی گیرنده را به باز کردن ایمیلی دعوت میکرد که در عنوان آن جمله ای شبیه این گفته شده بود «این پیام حاوی مدارکی است که درخواست کرده بودید. لطفاً آن را به شخص دیگری نشان ندهید.» به محض دریافت و فعال کردن، ویروس خود را تکثیر میکرد و به پنجاه نفر از افرادی که در لیست ایمیل شخص گیرنده بودند ارسال میشد.
ویروس پس از آنکه اسمیت آن را ایجاد کرد به سرعت در جهان گسترش یافت. تعداد ایمیلها به قدری زیاد و فراگیر شد که برخی شرکت ها تصمیم گرفتند تا زمانی که ملیسا وجود دارد، سرویس ایمیل خود را متوقف کنند. پس از یک پروسه طولانی اسمیت به ۲۰ ماه زندان و ۵ هزار دلار جریمه محکوم شد.
۲. ویروس I love you
یک سال پس از ملیسا، ویروسی دیگر اینترنت را تهدید کرد. این ویروس از فیلیپین وارد اینترنت شد و برخلاف ملیسا که برای تکثیر به فعالیت کاربر نیاز داشت این ویروس در قالب یک وُرم به سیستم وارد میشد و میتوانست خود را تکثیر کند.
ویروس I love you ابتدا از طریق ایمیل به کامپیوتر قربانیان وارد میشد. عنوان ایمیل این طور نشان میداد این پیام حاوی یک نامه عاشقانه از طرف شخصی است به طور پنهانی به شما علاقمند است. تمام دردسرها زیر سر فایلی بود که به ایمیل ضمیمه شده بود و با باز کردن آن وُرم وارد سیستم میشد. به گزارش آنتی ویروس مکافی، I love you طیف گستردهای از حملات را شامل میشد اما چه کسی این ویروس را ایجاد کرده بود؟ برخی فکر میکنند مردی فیلیپینی به نام اونل د گوزمن سازنده آن بود. مقامات فیلیپین از او بازجوییهای لازم را به عمل آوردند. البته در آن زمان فیلیپین قوانین مشخصی در رابطه با جرائم کامپیوتری نداشت و مدرکی هم از این مرد فیلیپینی ها به دست نیامد. او نه مسئولیت این کار را به عهده میگرفت و نه آن را انکار میکرد، در نهایت گفته شد ویروس I love you ده میلیارد دلار خسارت ایجاد کرده است.
۳. ویروس Klez
ویروس Klez مسیر جدیدی را برای ویروسهای کامپیوتری باز کرد تا پس از آن افرادی که بدافزارها را ایجاد میکردند، بتوانند از آن الگو بگیرند. این ویروس در اواخر سال ۲۰۰۱ فعالیت را آغاز کرد و تغییرات آن چندماه طول کشید. وُرم Klez ابتدا از طریق ایمیل به کامپیوتر قربانی وارد میشد، خود را تکثیر میکرد و سپس به نشانی افرادی که در لیست ایمیلهای قربانی بودند ارسال میشد. برخی از نسخههای تغییریافتهی ویروس Klez برنامههای مخربی را با خود به همراه داشت که میتوانست کامپیوتر را از کار بیندازد. بسته به نسخه، ویروس Klez می توانست مانند ویروس کامپیوتری عادی، کرم (worm) یا تروجان عمل کند. Klez حتی میتوانست نرم افزار آنتیویروس را غیرفعال کند و به عنوان یک ابزار حذف ویروس مطرح شود.
خرید آنتی ویروس اورجینال کسپرسکی در کشینه با دریافت کَش بک
این ها تنها سه نوع از ویروسهایی بودند که در سالهای دور در دنیای کامپیوتر ایجاد و منتشر شده بودند. با توجه به افزایش روز افزون بدافزارها، داشتن یک آنتیویروس قابل اعتماد میتواند خیال کاربر کامپیوتر را از بسیاری جهات آسوده کند. کشینه نیز در این زمینه با فروشگاههای معتبری همکاری دارد تا خرید آنتیویروس اورجینال، برای کاربرانش از همیشه آسانتر و قابل دسترستر باشد. فروشگاه اینترنتی کسپرسکی از جمله همین فروشگاههاست و از سال ۸۴ فعالیت خود را (تحت عنوان شرکت ایدکو) در زمینه های امنیت اطلاعات آغاز کرده است. در حال حاضر شرکت ایدکو یکی از سه نماینده برتر و بزرگ کسپرسکی و نخستین Platinum Partner کسپرسکی در حوزه محصولات شرکتی کسپرسکی است که در ایران فعالیت می کند.
شرکت کسپرسکی یک گروه بین المللی است که دفتر مرکزی آن در مسکو واقع است و سالهاست که به عنوان یکی از پرچمداران عرصه تولید آنتیویروس، محصولات خود را در سراسر جهان عرضه میکند.
برای کاربران کشینه این امکان وجود دارد تا بتوانند با قیمتی مقرون به صرفهتر و دریافت کش بک، انواع آنتی ویروس را برای کاربرد های مختلف خانگی، شرکتی و… به صورت آنلاین خریداری کنند و به روال همیشگی کشینه، بخشی از مبلغ خرید خود را نقد دریافت کرده و از خرید اینترنتی لذت بیشتری ببرند.