کیفیت مطالعه به مدت زمان آن بستگی ندارد!
دانش آموزان و دانشجویان در دوران تحصیل خود ممکن است با چالشهای متعددی برخورد کنند. اضطراب و استرس امتحان، وجود فضای رقابتی برای دانش آموزان و فشار والدین برای کسب نمره های ممتاز و مسائلی از این دست، همه و همه میتواند باعث عدم تمرکز و کاهش بازدهی درس خواندن شود.
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد مدتهای طولانی مشغول درس خواندن باشید اما پس از ساعت ها متوجه شوید به علت عدم تمرکز و پرش ذهن، نتوانسته اید بهره وری کافی را از مدت زمان طولانی که به مطالعه اختصاص داده اید، داشته باشید.
با وجود تمام دغدغههایی که باعث کاهش تمرکز افراد میشود اما بازهم از مطالعه و تلاش برای گرفتن نمرات مطلوب گریزی نیست. کلید داشتن یک مطالعه موثر لزوما اختصاص ساعت های طولانی به درس خواندن نیست، بلکه هوشمندانه مطالعه کردن و سعی در بکارگیری عادت های درست آن، می تواند کمک شایانی در این زمینه به افراد بکند. در این مطلب به تعدادی از عادت های درست و اصولی درس خواندن اشاره میکنیم.
چه دیدگاهی به درس خواندن دارید؟
درصد زیادی از افراد به در س خواندن و مطالعه کردن به چشم یک وظیفه نگاه می کنند و نمی توانند آن را فرصتی برای یادگیری یا لذت و سرگرمی در نظر بگیرند. این واقعیت وجود دارد اما محققان دریافته اند که دیدگاهی که به شما به کارهای مختلف دارید، به اندازه انجام آن کارها اهمیت دارد. داشتن طرز فکر درست برای یک مطالعه موثر هوشمندانه بسیار مهم است. گاهی اوقات نیز شما نمی توانید خود را مجبور به داشتن چنین دیدگاهی کنید، و این زمان ها، زمان هایی هستند که باید از درس خواندن بپرهیزید. اگر دغدغه ای در زمینهی کار و شغل، روابطتان با دیگران، پروژهای که تحویل آن به تاخیر افتاده است یا مسائلی از این دست دارید، درس خواندن تقریباً کار بیهوده ای است. بهتر است زمانی به مطالعه بپردازید که بر روی مسئله دیگری متمرکز نیستید.
چطور ذهنیتمان را هنگام درس خواندن مدیریت کنیم؟
برای داشتن نگاه مثبت به مطالعه، مهارت ها و توانایی هایی را که تا به امروز کسب کرده اید به یاد بیاورید. از تفکراتی که شکست هایتان را یادآوری می کند و این فکر را القا میکند زمانی برای درس خواندن ندارید اجتناب کنید.
طرز فکر درستتر این است که به محض شروع درس خواندن به جملاتی مانند اینها فکر کنید که «من ممکن است کمی دیر شروع کرده باشم اما از زمانی که آغاز کردم با سرعت و بازدهی بالاتر آن را انجام داده و در فرصت تعیین شده به اتمام میرسانم.»
مقایسه خودتان با دیگران، اشتباه دیگریست که توسط برخی افراد رخ می دهد. در حالی که شما با تمام خصوصیات و توانایی هایتان منحصربه فرد هستید.
جایی که در آن مطالعه می کنید بسیار مهم است. خیلی از افراد مکانی را برای درس خواندن انتخاب می کنند که بستر مناسبی برای ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن نیست. فضاهایی که ممکن است حواس فرد را پرت کند، به عنوان مثال اتاق خوابگاهتان ممکن است در آن حضور هم اتاقی، وجود تلویزیون یا کامپیوتر و وسیله هایی شبیه به آن، برایتان جذاب تر از مطالعه باشد.
حضور در یک کتابخانه یا گوشه ای در سالن دانشجویی یا رفتن به کافهای آرام، میتواند فضاهای مناسبی برای درس خواندن باشد. اگر بتوانید در محوطه دانشکده و فضاهای باز نیز گوشه های دنج برای تمرکز و مطالعه پیدا کنید میتوانید از حضور در هوای آزاد نیز برای درس خواندن استفاده کنید. یافتن این فضاها برای سالهای آینده دوران تحصیل نیز برایتان مفید خواهد بود به همین دلیل یافتن چنین فضاهایی برای داشتن تجربه مطالعه موثر اهمیت ویژه ای دارد.
هنگام درس خواندن به چه وسایلی نیاز دارید؟
متاسفانه وقتی فضای مناسب برای مطالعه پیدا می کنید ممکن است وسایلی را با خود همراه کنید که درواقع نیازی به آنها ندارید. مثلا ممکن است فکر کنید که وجود لپ تاپ برای ارجاع به یک سری داده ها و یا چک کردن بعضی موارد از اینترنت لازم و ضروری است، در حالی که کامپیوترها یکی از قویترین ابزارهایی هستند که می توانند هنگام درس خواندن، باعث پرش ذهن و عدم تمرکز افراد شوند. انجام بازی های کامپیوتری، چک کردن شبکه های اجتماعی و سایت ها، تماشای ویدیو های جذاب و… بخشی از کارهایی است که باعث میشود وجود کامپیوتر بتواند شما را از درس خواندن بازدارد. بنابراین سعی کنید صادقانه تصمیم بگیرید که آیا به کامپیوتر یا دیگر وسایل ارتباطی مانند گوشی موبایل نیاز دارید یا خیر. بهترین حالت برای مطالعه، همراه نداشتن لپ تاپ و خاموش کردن موبایل یا قرار دادن آن در حالت سکوت است.
در مطلب بعدی مجله کشینه، به معرفی ادامه راهکارهای یادگیری مطالعه موثر خواهیم پرداخت.
۲ دیدگاه
بازتاب ها: مطالعه درس با روش های مطالعه موثر (بخش آخر) - کش مگ - مجله کشینه
بازتاب ها: کدام کتابفروشی اینترنتی معتبرتر است؟ معرفی برترین کتابفروشی های آنلاین - کش مگ