تبدیل پول مجازی به پول نقد و واقعی بدون گیر افتادن و دستگیر شدن، یکی از مشکلات بزرگ کلاهبرداری برای مجرمان فضای مجازی است.
یک کارشناس امنیتی اعتقاد دارد آنها اغلب باید خلاقیت زیادی به خرج دهند تا بتوانند ارزها و پولهایی که در فضای وب در اختیار دارند به پول نقد تبدیل کرده و یا عملیات پولشویی خود را با موفقیت انجام دهند.
طبق گزارش بی بی سی، زیو مادور مسئول شرکت تحقیقات امنیتی SpiderLabs در این خصوص گفت «به عنوان مثال سارقان کارتهای اعتباری، برای سود و موفقیت بیشتر زمان انجام عملیات خود را محدودتر کردهاند چرا که هر آن ممکن است شخصی که مورد سرقت قرار گرفته، کارت خود را مسدود کند.
راه های خلاقانهی کلاهبرداری!
زیو مادور و همکارانش مشغول بررسی و نظارت بر بازارهای زیرزمینی هستند که روزانه دهها هزار کارت سرقت شده در حال معامله شدن است. او میگوید سارقان میتوانند برای فروش این کارتهای سرقتی تلاش کنند اما این نمیتواند معاملهی پرسودی باشد چرا که در ازای هریک از این کارتها مبلغ بسیار کمی پرداخت میشود.
او افزود «در عوض آنها تمایل دارند با این کارتهای سرقتی کالاهای محبوب و پراستفاده را خریداری کنند، مانند آیفون و مک بوک. با این حساب تا زمانی که دوباره این وسایل را بفروشند ارزش داراییشان حفط میشود و کاهش نخواهد یافت.»
یکی از نکاتی که مادور درخصوص رفتار خرید این سارقان گفت این بود که آنها مثلا به یکباره تعداد زیادی گوشی نمیخرند بلکه سعی میکنند کارتهای مختلف را برای خریدهای مختلف و در زمانهای متفاوت استفاده کنند.
یکی دیگر از ترفندهای کلاهبرداری، با استفاده از کارتهای هدیهی خرده فروشان بزرگ مانند آمازون و والمارت انجام میشود. این مدل از سرقت به این شکل انجام میگیرد که با کارت سرقتی، یک کارت هدیه خریداری میکنند و آن را در یک حراجی بزرگ به فروش میرسانند.
مثلا یک مشتری ممکن است بتواند یک کارت هدیه ۴۰۰ دلاری را به نصف قیمت بخرد. اگرچه سارقان با این ریسک نیز روبرو میشوند ممکن است وبسایت خرده فروش متوجه شود کارت هدیه توسط یک کارت اعتباری سرقتی خریداری شده است.
پولشویی، شیوهی کثیف کلاهبرداری در مقیاس گسترده
علاوه بر اینها، راههای کلاهبرداری دیگری نیز وجود دارند که در آنها سعی میشود از اوبر و یا سایر سرویسهای حمل و نقل برای انجام پولشویی سوء استفاده شود. آنها برای به خدمت گرفتن رانندگانی که تمایل به همکاری با آنها داشته باشند آگهی میدهند و به دنبال یکسری راننده برای ترتیب دادن پرداختهای جعلی هستند. کسانی که برای مثال در اوبر ثبت نام کردهاند و میتوانند در ترتیب دادن سفرهای جعلی و پرداخت جعلی در ازای آن، با کلاهبرداران همکاری کنند.
درواقع حساب کاربری رانندهی مذکور برای عملیات پولشویی استفاده میشود. به این ترتیب که بااستفاده از کارت اعتباری سرقت شده یک سفر ساختگی و جعلی در اپلیکیشن درخواست میشود و آنها میتوانند بخشی از هزینهای که از کارت سرقتی پرداخت کردهاند را دریافت کنند.
چطور از این سرقت ها در امان باشیم؟
اینها تنها چند راه محدود برای انجام عملیات کلاهبرداری و سرقت در فضای مجازی بود که طی مصاحبه با این کارشناس امنیتی دربارهی آنها صحبت شده است. در کشورمان نیز به نظر میرسد راههای زیادی برای انجام این سرقتها در حال عملیاتی شدن باشد که البته بخش قابل توجهی از آنها توسط پلیس فتا رصد و کنترل میشود. اما با این وجود، به دلیل اوضاع نابسامان اقتصادی کشور به نظر میرسد که نسبت به این بخش از سرقتهایی که در فضای مجازی در حال رخ دادن است توجه کمتری وجود دارد، بنابراین بهترین راهکار مقابله با این جرائم، آگاه سازی افراد جامعه نسبت به انواع مختلف سرقتهای مجازی است و اینکه آنان را متوجه سازیم به هیچ عنوان و در هیچ قالبی نباید اطلاعات کارتهای اعتباری خود را اعم از رمز اینترنتی، تاریخ انقضا و… در اختیار شخص دیگری قرار دهند.