به گفته متخصصان این حوزه، کودکی یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین مقاطع برای رشد ذهنی فرزند شماست. سریعترین رشد در این مقطع اتفاق میافتد و نقشی که شما به عنوان والد در این رشد ایفا میکنید، در سنین بزرگسالی فرزندتان نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت. در این مطلب به راهکارهایی می پردازیم که کمک میکند کودک ذهنی قویتر و ضریب هوشی بالاتری داشته باشد.
آموزش موسیقی و افزایش ضریب هوشی
البته آموزش موسیقی در هر سنی به فعالتر شدن ذهن افراد کمک میکند اما این نکته در پژوهشها ثابت شده است که کودکانی که تحت آموزش موسیقی بودهاند، باهوشتر از کودکانی هستند که این آموزش را ندیدهاند. اگرچه نتایج تست IQ کودکانی که تحت آموزش نبودند اختلاف کمی با کودکان تحت آموزش موسیقی داشت اما این کودکان در مدرسه و یادگیری باقی دروس نیز بهتر عمل خواهند کرد.
جنب و جوش برای ذهنی سالم
البته پدر و مادرها معمولا دلشان میخواهد کودکی آرام با حداقل میزان جنب و جوش داشته باشند اما فعالیت و جنب و جوش زیاد همیشه هم مایه دردسر نیست. سلامت جسمانی میزان یادگیری را تا ۲۰% افزایش میدهد.
در سال ۲۰۰۷ پژوهشگران آلمانی طی تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که افراد وقتی پس از فعالیت بدنی به یادگیری لغات جدید می پردازند، میزان یادگیری آنها تا حدودا ۲۰% بالاتر از میزان یادگیری آنها پیش از تمرین است. همچنین پس از ۳ ماه فعالیت بدنی منظم طبق بررسی های محققان، به دلیل تقویت گردش خون در برخی از قسمت های مغز که به حافظه مرتبط است، یادگیری افراد تا ۳۰% افزایش مییابد.
کتاب خواندن با کودکان نه برای کودکان
هنگامی که برای کودکتان کتاب میخوانید، صرفا توجه کودکان را به تصاویر کتاب جلب نکنید. بلکه سعی کنید توجه آنها را به سمت کلمات هم جلب کنید. وقتی توجه کودکان را به کلمات جلب میکنید، قسمتی از ذهن را که به مهارت خواندن مرتبط است فعال کرده و باعث میشوید توانایی یادگیری خواندن و نوشتن در کودکان حتی پیش از سنین مدرسه، تقویت شود.
پرهیز از کمخوابی تا حد امکان
پژوهشها اینطور نشان داده اند که حتی یکساعت کم خوابی توانایی ذهن را تا حد چشمگیری پایین می اورد. در میان ۳۰۰۰ دانش آموز دبیرستانی، پژوهشی انجام شد که طی آن مشخص شد خواب روزانه دانشآموزانی که نمره A گرفته بودند، به طور متوسط ۱۵ دقیقه بیشتر از دانشآموزانی بود که نمره B گرفته بودند. در مقایسه بین گروهی که نمره B گرفته بودند و گروه دانشآموزان با نمره C هم چنین شرایطی وجود داشت.
ضریب هوشی بدون نظم شخصی ارزش زیادی ندارد
میتوان گفت نظم و ترتیب شخصی است که مشخص میکند آیا ضریب هوشی بالا، باعث موفقیت افراد در زندگی خواهد شد یا خیر. چندین بررسی در این مورد انجام شده و نشان داده است که عادات شخصی درست تاثیر به مراتب بیشتری در میزان موفقیت افراد نسبت به توانایی ذهنی و ضریب هوشی آنان دارد. درواقع میتوان گفت فارغ از مسائلی مانند رشد ذهنی و ضریب هوشی، دانش آموزانی که بیشتر و منظمتر مطالعه دارند، غیبت کمتری سر کلاس دارند و زمان تلویزیون تماشا کردنشان از دیگران کمتر است، به میزان زیادی بیش از دیگر دانش آموزان نمرههای ممتاز گرفتهاند. از این نکته میتوان نتیجه گرفت که والدین اگر به موفقیت فرزندانشان علاقهمندند، بیش از توجه به ضریب هوشی و اعدادی که در تستهای گوناگون به دست می آید، تلاش کنند از کوذکی، فرزندانشان را با عادات درست مانند مطالعه، خوابیدن به موقع، داشتن نظم و ترتیب و … پرورش دهند، گام بزرگی در راستای نزدیک کردن فرزندانشان به موفقیت برداشته اند.