از زمانی که کامپیوترها بودهاند تا به امروز و البته تا همیشه، کامپیوترها به آنتی ویروس نیاز داشتهاند و خواهند داشت. یک سیستم کامپیوتر، چه به اینترنت متصل باشد چه نباشد، همیشه به یک نرمافزار آنتی ویروس احتیاج دارد. چیزی که از زمان به وجود آمدن کامپیوتر تا به امروز ثابت شده است این است که همواره افرادی در حال یافتن راههای نفوذ به کامپیوترهای دیگر و آسیب زدن به آنها هستند. این افراد لزوما خلافکاران سابقهداری که با قصد دزدی مبالغ هنگفت به سیستم شرکتها نفود میکنند، نیستند. بعضی از آنها حتی جوانانی هستند که تنها به دنبال تجربهی هیجان هستند و تجربه نشان داده این افراد همیشه وجود دارند و در حال فعالیت هستند.
نرمافزارهای آنتیویروس مهمترین ابزار برای مقابله با این نوع حملههای سایبری هستند. اگرچه ممکن است یک آنتیویروس نتواند از سیستم در برابر هرنوع حملهای محافظت کند اما بسیاری از تلاشهایی که برای ورود به کامپیوتر شما میشود را ناموفق خواهد گذاشت.
البته هرحملهای به معنای سرقت اطلاعات ارزشمند نیست، اما به معنای بیخطر بودن ویروس هم نیست. به عبارت دیگر، نفوذ هر بدافزار یا ویروسی به کامپیوتر، از یک نکته ناشی میشود و آن هم آسیبپذیر بودن سیستم و وجود اختلالی در قسمتهای امنیتی سیستم عامل است. این یعنی یک راه نفوذ به کامپیوتر شما وجود دارد و حتی اگر ویروسی که در حال حاضر به آن نفوذ کرده، بیخطر است، این احتمال وجود دارد که اتفاقهای خطرناکتری برای سیستم بیفتد چرا که ویروسها میتواند برای یکدیگر سیگنالهایی ارسال کنند و آسیبپذیر بودن و قابل نفوذ بودن کامپیوتر شما را مخابره کنند و راه را برای حملات خطرناک تر باز کنند.
بنا به دلایلی که گفته شد، خرید آنتی ویروس اهمیت زیادی دارد و هنگام خرید نیز باید از اورجینال و معتبر بودن آن اطمینان حاصل کنید. انواعی از آنتی ویروس که نیاز به اشتراک چندماهه، یکساله یا بیشتر از آن دارند و به طور منظم برای کاربرانشان آپدیت جدید ارائه میکنند، میتوانند سیستم شما را از جدیدترین ویروسهای وجود محافظت کنند.
آنتی ویروس ها دقیقا با چه چیزی مقابله میکنند؟
آنتیویروس برخلاف آنچه از اسمش به نظر میرسد، تنها راهی برای محافظت از سیستم در برابر ویروسها نیست. برخی افراد تصور میکنند هرنوع نفوذی که به یک سیستم کامپیوتر اتفاق میافتد، ویروس نامیده می شود اما این یک اشتباه مصطلح است. برای مثال یک آنتی ویروس ماموریتهای مختلفی در سیستم دارد و نقشهای متنوعی را ایفا میکند. تعدادی از آنها را در این مطلب آوردهایم:
اولین و بدیهیترین نقش آنتیویروس محافظت از سیستم در برابر ویروسهایی است که میتواند به سیستم آسیب وارد کند.
حفاظت از سیستم در مقابل روت کیت (Rootkit) ها نیز یکی از وظایف آنتیویروس است. روت کیت مجموعهای از نرمافزارهاست که کنترل یک سیستم رایانهای را به دست میگیرند و معمولا در این نوع حمله، کاربر متوجه حضور روت کیت نمیشود. در حالی که هکر توانایی تغییر تمامی تنظیمات رایانه را دارد.
کارایی بعدی آنتی ویروس، آگاه کردن کاربر در زمانهایی است که یک هکر قصد دارد از راه دور به سیستم دسترسی پیدا کرده و از آن به عنوان ابزاری برای انجام جرائم رایانهای استفاده کند.
محافظت در برابر کرمها (worm) نیز برعهدهی نرم افزار آنتی ویروس است. کرم یا Worm طبق تعریف، معمولا شبکه را به جای کامپیوتر تخریب میکنند. در عین حال، wormها میتوانند حامل تعدادی بدافزار و نرمافزار مخرب هم باشند و آنها را برروی کامپیوتر شما ذخیره کنند تا باعث آسیبهای بعدی شوند.
به طور کلی طیف گستردهای از نرمافزارهای مخرب هستند که هرروز هم انواع جدیدی از آنها شناخته میشوند. بنابراین انتخاب آنتی ویروس معتبر اهمیت بسیاری دارد و نقش تعیین کنندهای در امنیت کامپیوتر ایفا میکند.